برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 96 میانگین: 3.7]

یکی از راههای ایجاد خوشبینی ،تفکر واقع بینانه است

 

در این مقاله یاد میگیریم که چگونه واقع بین باشیم و تفکر واقع بینانه را در خود ایجاد کنیم و پرورش دهیم.
همه افراد ممکن است گاهی گرفتار افکار منفی شوند.این امر طبیعی است،در هنگام بروز ترس و اضطراب ،این افکار به سراغ شما خواهند آمد و بر افکار مثبت شما در آن لحظه غلبه کنند.
هنگامی که شما مضطرب هستید،مغز خزنده شما ،وارد عمل می شود،تمام دنیا را دشمن خود میدانید وتصور میکنید که تمام حرکتها خطرناک و در حال تهدیدتان هستند.
این واکنش بوجود می آید چون در آن لحظه شما این تصور را دارید که در بدترین وضعیت ممکن هستید و برای دفاع و حفاظت از خود آماده خواهید شد.آیا این امر در برابر خطرات واقعی میتواند به شما کمکی کند؟
برای مثال شما یک شب در خانه تنها هستید.ناگهان صدایی شبیه به صدای پا می شنوید،اگر شما بر این باور باشید که صدای پای یک دزد است بلافاصله آماده مقابله و رویایی با آن خواهید شد.این مقابله به هر طریقی خواهد بود،ممکن است اقدام به حمله کنید یا با 110 تماس بگیرید و یا از کسی کمک بخواهید.خب البته این واکنش مفیدی است اگر این خطر واقعا” وجود داشته باشد.
اما اگر این فکر اشتباه بود باز هم می تونیم بگوییم اضطراب مفید و به جا بوده است. به طور مثال: آن صدا مربوط به یک گربه که در پشت پنجره مشغول گشتن در سطل زباله ایی است که در آنجا قرار داده اید،باشد.
در اینجا چون هیچ خطری وجود ندارد پس اضطراب شما بی ارزش و فقط یک فکر منفی است . بنابراین یک راه موثر برای مدیریت اضطراب حس می شود ، در زمان وقوع اضطراب ،تفکر واقع بینانه را به جای تفکر منفی جایگزین کنید.

 

تفکر واقع بینانه چیست؟

 

تفکر واقع بینانه به معنای بررسی و دنبال کردن تمام جوانب یک وضعیت (مثبت،منفی،خنثی،…)قبل از نتیجه گیری است. به عبارتی دیگر ،واقعی فکر کردن، یعنی نگاه کردن به خودتان، دیگران و جهان به صورت عادلانه و متعادل باشد.
اگر به موضوعی فکر می کنید علاوه بر منافع و سودهایی که خواهد داشت به ضرر و زیان و خطراتی که ممکن است برای شما داشته باشد نیز فکر کنید.

 

چگونه افکار واقع بینانه داشته باشیم؟

 

1- با خودتان صحبت کنید

 

افکاری است که ما بدون صحبت کردن با صدای بلند (صحبت کردن با خود) به خودمان می گوییم.
در طول روز افکار زیادی به سراغ شما خواهند آمد، در مورد همه چیز فکر میکنیم.هنگامی که فکر می کنید چیز بدی اتفاق می افتد،دچار اضطراب خواهید شد و حتی ممکن است آن اتفاق بابت این افکار منفی برایتان رخ دهد.
به طور مثال:تصور کنید شما در حال قدم زدن هستید و یک سگ سر راه شما قرار میگیرد، اگر شما فکر کنید که سگ خطرناک است و به شما حمله میکند،دچار اضطراب خواهید شد و اگر این احساس ترس باعث شود که پا به فرار بگذارید،سگ شما را تعقیب خواهد کرد و حتی ممکن است به شما حمله کند.
اما اگر با خودتان فکر کنید که این سگ چقدر ناز است،علاوه بر اینکه هیچ استرسی به خود وارد کنید با آرامش به مسیرتان ادامه خواهید داد.
اغلب، افراد از تاثیر افکار خود بی اطلاع هستند، اما از آنجا که چنین تاثیر بزرگی احساس می شود ،مهم است که بیشتر به آنچه که به خودتان می گویید توجه کنید.

 

2- شناسایی افکاری که باعث بروز استرس و اضطراب در شما خواهد شد

تمام افکاری که در زمان اضطراب دارید را یادداشت کنید. به تغییرات خودتان در زمان اضطراب توجه کنید ،مهم نیست که این تغییرات چقدر کوچک باشند برای راهنمایی بیشتر نمونه هایی از سوالاتی که در زمان اضطراب می توانید از خود بپرسید عبارتند از:
من در حال حاضر به چه چیزی فکر میکنم؟
چه چیزی باعث اضطراب در من شده است؟
من نگران پیش آمدن چه اتفاقی هستم؟
احساس میکنم  اتفاق بدی در انتظار من خواهد بود؟

 

برخی از افکار مضطرب کننده:

 

اگر نتوانم انجامش دهم چه؟
وااای دارم سکته میکنم.
وااای قلبم داره می ایستد.
نکنه زمانی که من دارم کنفرانس میدهم بقیه به من بخندند.
اگه نتونم ترسم را کنترل کنم از شدت اضطراب دیوانه می شوم.
من آدم احمقی هستم.
اگر اتفاق بدی برای فرزندم اتفاق بیافتد چه؟
بعد از اینکه افکار منفی خود که باعث اضطراب در شما خواهد شد را شناسایی کردید نیاز خواهید داشت که چگونه با آنها مبارزه کنید و آنها را به چالش بکشید.
در مقاله بعدی راههای مفیدی را برای به چالش کشیدن این افکار مزاحم بوسیله افکار واقع بینانه مورد بررسی قرار خواهیم داد.